Wil je meer tips zoals dit die niet op de site staan? Schrijf je dan zeker hier in voor de gratis nieuwsbrief
Wat is Angst? Hoe overwin je het?
In dit artikel leg ik je uit wat er gebeurt én wat je er zoal aan kan doen.
Ons lichaam heeft verschillende soorten emoties die het kan gebruiken om ons het leven zo veilig en makkelijk mogelijk te maken. We kunnen verliefd worden, boos zijn, gelukkig zijn, angstig zijn enzovoort. Het interessante bij die emoties is dat we ze ook op de verkeerde momenten kunnen krijgen. Zo kunnen we verliefd of boos worden op de verkeerde persoon, angstig worden wanneer er hélemaal geen gevaar is...
Angst is een hoge graad van stress. Stel dat je in een tropisch bos wandelt en je hoort het struikgewas ritselen, dan ga je stress voelen. Er is mogelijk wat aan de hand. Als je ziet dat het een lief koalabeertje is, dan voel je je weer rustig. Merk je dat er een hongerige tijger je aan het bespieden is, dan IS er gevaar en dan krijg je angst.
Je lichaam bereidt de vecht-of-vluchtreactie voor zodat je je snel uit de voeten kan maken of, indien het niet anders kan, met de tijger kan vechten. Je hartslag gaat omhoog, je begint sneller te ademhalen enzovoort. Dit gebeurt allemaal omdat je lichaam je zopas een stevige scheut adrenaline gegeven heeft.
Het is dus een normale emotie die we allemaal wel eens voelen. We hebben ze ook nodig, als je in een tropisch bos aan het wandelen bent en plots het gegrol van een tijger hoort, dan gaat de emotie die je dan voelt er waarschijnlijk voor zorgen dat je die "schattige" tijger niet gaat knuffelen.
Handig!
Maar het wordt minder handig wanneer ze je plots begint te overvallen terwijl je gewoon in je normale leven zit en er niets aan de hand is. Je bent aan het rijden, aan het praten, aan het TV kijken, zit in een restaurant, cinema, alleen thuis of elders en plots overvalt ze je. En er is geen slang, geen tijger, geen kwade buffel... wat dan?
Je begint al die emoties te voelen, krijgt razende gedachten, krijgt het mogelijk benauwd of je hebt het gevoel dat je daar weg wil of hulp wil zoeken... zonder dat er een hongerige tijger met slurpende tong naast jou staat.
En toch zijn je lichaam en geest er vast van overtuigd dat je in levensgevaar bent. Op dat moment start je de zogenaamde vicieuze cirkel op.
De Vicieuze Cirkel
De vicieuze cirkel leg ik in deze video uit. Die start vooral op wanneer je echt symptomen begint te voelen en je daar dan ook mee inzit. Heel concreet ben je steeds, met je gedachten, extra angst aan het toevoegen. Je wordt bang door wat je voelt, door wat er aan het gebeuren is en het feit dat je er maar geen controle over blijkt te hebben... en daardoor wordt alles groter en erger.
Bij mij was die vicieuze cirkel heel sterk gedurende de 14 jaar dat ik er last van had. Ik heb er uiteindelijk zelf "angst voor de angst" door gekregen. Ik was bang van de angst zelf, van al die gevoelens en gedachten, van het feit dat ik er schijnbaar geen controle over had. Ik begon mezelf continu te "checken" om na te gaan hoe ik me voelde enzovoort.
Ik wou alles onder controle hebben zodat ik zo min mogelijk angst voelde.
Alles onder controle willen hebben
Dat is inderdaad ook heel kenmerkend. Omdat je negatieve emoties natuurlijk niet graag voelt, ga je jezelf willen geruststellen. Er zijn goede manieren om dat te doen én minder handige manieren. Ik geef hier trouwens meer tips rond in de nieuwsbrief.
Als je alles onder controle zou kunnen hebben en er geen onverwachte dingen gebeuren, dan heb je natuurlijk minder reden om ergens mee in te zitten, om er bang voor te zijn.
Er is maar één klein probleempje.
We kunnen niet alles onder controle hebben en dat proberen is énorm vermoeiend. Daardoor wordt je zenuwstelsel op de proef gesteld waardoor je, jawel, nog vatbaarder wordt voor negatieve emoties. Ook dat is een vicieuze cirkel. Het is dweilen met de kraan open. Ik wou ook altijd alles onder controle hebben, ik anticipeerde bijna alles en plande alles. Als ik ergens nieuw naartoe moest, dan ging ik op google al kijken hoe het er daar uit zag. Of ik wou weten waar de uitgangen waren, hoe ik ergens weg kon, naar welke veilige plaats ik kon vluchten indien ik me slecht zou voelen, welke mensen er zouden zijn enzovoort. Zo probeerde ik mezelf continu gerust te stellen. Jij doet dat mogelijk op andere manieren, maar je zal merken dat je ook op zoek gaat naar geruststelling.
Daardoor kreeg ik dan op den duur ook gegeneraliseerde angst, waardoor het gevoel continu aanwezig was.
Ons lichaam kent het verschil niet
Het is belangrijk om weten dat ons lichaam het verschil niet kent tussen een écht gevaar (denk aan die tijger), of iets waar we ons angstig door voelen dat eigenlijk geen onmiddellijk en echt gevaar voorstelt.
Ons lichaam reageert nét hetzelfde op beide, met systemen zoals de vecht- of vluchtreactie, met derealisatie (waardoor alles wat wazig wordt) enzovoort.
Concreet is angst een normale emotie die handig is wanneer we in acuut én echt gevaar zijn.
Dat gebeurt waarschijnlijk niet veel (hoop ik), maar je kan in je lichaam die emotie evenzeer lanceren door in te zitten met:
- iets wat er in de toekomst aankomt
- iets wat je in je lichaam voelt en wat misschien erg is
- wat andere mensen van je denken
- schuldgevoelens
- dat je niet meteen weg kan
- of je de juiste beslissing nam
- ... enzovoort natuurlijk.
Door met zo'n dingen in te zitten vertel je eigenlijk aan jezelf: ik ben mogelijk in gevaar.
En dan kan je je dus continu angstig voelen. Want als je bent zoals iedereen, dan is er altijd wel wat waar je je zorgen om zou kunnen maken. Het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar.
Symptomen van angst
De symptomen zijn wat mij betreft gelijk aan die van een paniekaanval, maar ze verschillen wat in gradatie.
Bij gegeneraliseerde angst zijn de symptomen bijna continu aanwezig, maar niet héél erg uitgesproken. Je gaat misschien slecht slapen, je continu nerveus voelen, weinig eetlust hebben, een droge mond enzovoort.
Bij een echte angstaanval of paniekaanval liggen ze veel hoger. Denk dan aan felle hartkloppingen, je misselijk of duizelig voelen, tintelingen enzovoort.
Angstig zijn is uitputtend voor je lichaam. Dat is normaal. Je lichaam is continu in "alarmfase rood" omdat het denkt dat het continu in de arena tegen tijgers en gladiatoren moet vechten. Ook al zit je gewoon in de wagen, het vliegtuig, thuis op de bank enzovoort.
Hoe meer je de emotie onder controle wil houden, hoe meer je je lichaam uitput. Hoe meer je lichaam uitgeput raakt, hoe meer vat de angst krijgt.
Overwinnen en voorkomen
Om de angst te overwinnen en te voorkomen dien je: 1. je lichaam in balans en tot rust te brengen op het moment dat je het voelt opkomen in plaats van het met je gedachten erger te maken. (tip: niet alleen met rustig ademhalen of uit te rusten. Zie tip 2) 2. op de juiste manier tegen jezelf te praten om die angst onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld met de "vriend methode" waardoor je jezelf leert gerust te stellen. Onthoud dat je lichaam de voorzet geeft: het heeft buiten jouw wil om iets als "levensgevaarlijk" aangeduid. Maar dan kan jij het zelf erger maken met je gedachten, of niet! 3. je lichaam aan te leren welke gevaren echt zijn en welke niet. Als je een angstige gedachte krijgt en je gaat er in mee, je begint er mee in te zitten, je begint te plannen, of je probeert controle te hebben enzovoort... dan vertel je aan je lichaam dat het gelijk had. Dat het inderdaad gevaarlijk is. De volgende keer doet het dus net hetzelfde in die situatie. Dat moeten we omdraaien. Je kan dat onder meer doen door aan jezelf uit te leggen dat je lichaam reageert alsof er een tijger staat, maar dat die er niet is. Een goede vraag die je jezelf kan stellen is: "ben ik in onmiddellijk levensgevaar?" Indien niet, dan is de angst onterecht. Er mag mogelijk wat stress zijn, maar geen angst. Dat is ons meest krachtige wapen en dat dient enkel voor levensgevaar. Ik ga je hier niet overbeladen met informatie, maar als je hier dieper wil in gaan, dan kan dat via de gratis nieuwsbrief of mijn krachtigste vorm van hulp, het Audio programma dat mensen van thuis uit volgen. |
Wil je hier meer hulp bij? Start dan sowieso met m'n gratis nieuwsbrief (je kan je hieronder inschrijven), dan kan je de angst beginnen aanpakken.
Wil je meer tips? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief.
Wil je NOG méér tips? Contacteer me dan om meer info te krijgen over het betalende audio programma dat m'n klanten van thuis uit volgen.