Wat is een goede behandeling voor paniekaanvallen?
Wat kan je zoal tegen paniekaanvallen doen?
Veel, dat is het goede nieuws, maar alles hangt er van af wat de oorzaak van je paniekaanval is en wanneer je hem wil stoppen.
In dit artikel leer je twee belangrijke fases die je kan gebruiken om een paniekaanval te behandelen:
1. Een paniekaanval die je hebt onderbreken
Een paniekaanval die je hebt onderbreken
Dit is fase 1, vooraleer je paniekaanvallen kan voorkomen moet je ze leren onderbreken. In Wat is een Paniekaanval leerde je dat een paniekaanval de vecht- of vluchtreactie is. En dat je hem zelf kan versterken door de vicieuze cirkel aan te vuren.
Een paniekaanval is echt zoals een sneeuwbal die een helling afrolt en steeds meer en meer sneeuw oppikt en daardoor groter wordt. Tenzij je weet hoe je een paniekaanval kan stoppen, straks meer daarover.
Tijdens een paniekaanval, vooral ook aangevuurd door angst voor de angst zelf, lijkt het alsof alles steeds erger wordt. Dat is onder andere door wat we meestal tegen onszelf zeggen dan ("oh neen, waarom nu? Wat is er aan de hand?..."). We hebben dan een slechte gewoonte aangeleerd.
En dat is jouw fout niet. Hoe je een paniekaanval stopt is zo contraintuïtief dat bijna niemand het uit zichzelf kan. We hebben het bijna allemaal moeten leren. Het is heel logisch dat wanneer we rare dingen denken of voelen én we dan ook nog eens angstig zijn, dat we natuurlijk meer gaan inzitten met wat er gebeurt en we de paniekaanval zo erger maken.
Dus tijdens een moment van pure paniek, is het belangrijk om goed te letten op wat je tegen jezelf aan het zeggen bent. Daar ligt de sleutel van elke behandeling tegen paniekaanvallen en hoe je een paniekaanval kan stoppen.
In dit artikel ga ik je al enkele tips geven, maar in het online programma heb ik een stappenplan dat ondertussen door vele mensen met succes gebruikt wordt om een paniekaanval te doorbreken. Hier vind je meer info over dat programma. Dat is m'n meest krachtige hulp die ik heb.
Heel concreet leer je anders te denken, zodat je met je gedachten jezelf gaat kalmeren in plaats van jezelf nog op te jagen. Tijdens een paniekaanval zelf draait het dus vooral om onze gedachten. Het lichaam zit al in angstmodus dan en daar hebben we geen controle over. Een paniekaanval stoppen of behandelen, wanneer hij er al is, doen we dus vooral met onze gedachten. We doen dat niet door afleiding te zoeken zoals "denk nu aan alles wat rood is?" of door "let nu op je ademhaling" (al is dat wel een klein onderdeeltje van de oplossing), maar wel door op een bepaalde manier tegen jezelf te praten.
Een manier die rustgevend is. Een manier die vriendelijk is. Opnieuw, je bent de paniekaanval aan het aanvuren door verkeerd te denken. De behandeling van een paniekaanval bestaat er dus gedeeltelijk uit door op een volledig andere manier tegen jezelf te praten.
Want opnieuw, tijdens een paniekaanval zijn je lichaam en geest er vast van overtuigd dat je in onmiddelijk levensgevaar bent. Dat kan je doorbreken door op een vriendelijke en rustgevende manier tegen jezelf te praten, of bijvoorbeeld door humor te gebruiken. Er zijn vele mogelijkheden, maar het belangrijkste is gewoon dat je de angst niet verder aanvuurt.
We moeten aan je lichaam duidelijk maken dat je niet in gevaar bent!
Je lichaam én geest vergissen zich tijdens een paniekaanval. Ze zijn van een mug een olifant aan het maken.
Vandaar dat het ook zo belangrijk is om niet tegen een paniekaanval te vechten. Dat is stap 1 van een goede behandeling tegen een paniekaanval: kiezen om er niet tegen te vechten. Dat is een heel belangrijk signaal.
Als je er toch tegen vecht, dan geef je aan dat je lichaam gelijk had, dat je ook écht in gevaar was. Ten eerste gaat de angst daardoor dan vergroten. Maar wat je lichaam dan ook doet is dat onthouden, zodat je de volgende keer in dezelfde situatie of locatie opnieuw een paniekaanval krijgt. En, hulpvol als ons lichaam probeert te zijn, ook situaties en locaties die op de vorige, waar je een eerdere paniekaanval kreeg, lijken. Dat is niet de bedoeling natuurlijk.
En ik leg het hier kort en bondig uit, maar als je meer informatie wil dan kan dat via het online programma tegen angst (betalend) of de gratis nieuwsbrief.
Hoop niet dat het snel voorbij gaat
Ook weer een moeilijke stap bij een paniekaanval. Veel mensen hopen dat de paniekaanval niet doorbreekt, of dat hij snel weer voorbij gaat. Maar zie je wat er dan gebeurt? Die mensen zijn er nog steeds tegen aan het vechten. Als we het echt niet willen of mogen voelen, dan verzetten we ons. En dat is olie op het vuur.
Onthoud goed dat als je op welke manier dan ook wil dat de paniekaanval stopt, snel voorbij gaat of je er van vlucht, dat je alles erger maakt. Want dan zijn we er bang van en vergroten we de angst en dus de paniek.
Hoe meer we de paniekaanval er gewoon laten zijn en zelfs aanvaarden, hoe beter.
Ik weet dat dit héél moeilijk is. Het druist volledig tegen ons instinct in op dat moment. Vooral omdat ons lichaam de alarmbellen zo luid doet afgaan. En toch is dit een belangrijk deel van de oplossing, van de behandeling.
Verzet je niet. De paniekaanval is er toch al. Weet dat je hem erger maakt door er tegen te vechten en dat je geen olie op het vuur giet door alles gewoon te laten gebeuren (opnieuw, hij is er toch al).
Besef ook dat hij voorbij zal gaan! Dat is ook zo. Aan elke paniekaanval komt een einde. Door er tegen te vechten stellen we dat einde uit. Door hem volledig te aanvaarden en ons er aan over te geven, zal hij sneller voorbij gaan.
En dat is dus één van de vele contradictorische dingen bij een paniekaanval en waarom een behandeling zo moeilijk lijkt. Paniekaanvallen gaan sneller voorbij als ze er van jou gewoon mogen zijn en niet snel voorbij hoeven te gaan. Maar daar blijft het gelukkig niet bij. Een tweede belangrijke stap bij een behandeling van paniekaanvallen, is een paniekaanval voorkomen.
Een Paniekaanval of Angstaanval Voorkomen
Dit is natuurlijk het summum, hét leukste. En na wat oefenen met het stappenplan van het online programma kan dit ook perfect lukken, al gaan er meerdere weken over gaan natuurlijk. Het vergt oefening.
Je kan om meerdere redenen een paniekaanval krijgen, bijvoorbeeld:
1. omdat je iets raar voelt in je lichaam
2. omdat je jezelf bang maakt door je gedachten
En je voelt het al aan, meestal spelen de twee door elkaar en versterken ze elkaar.
Er zijn speciale technieken om je lichaam in balans te brengen, zodat je rare lichamelijke gevoelens tot een minimum kan beperken. Geen caffeine drinken is bijv. een klein onderdeeltje van die oplossing. Voldoende bewegen en slapen spelen ook een rol.
Maar ook hier moet je je gedachten anders leren bekijken. Bij paniekaanvallen zijn onze gedachten steeds een belangrijke motor en oorzaak. Nu heb je misschien vooral angstige 'wat als' gedachten, of gedachten die van het ergste uitgaan. Die kan je omvormen tot gedachten die je rustiger maken.
Hier is een voorbeeldje om het te illustreren.
Stel dat je in het bos die tijger tegenkomt en je denkt: "oh neen, een tijger", dan lanceer je een paniekaanval. Door die tijger zelf, maar vooral ook door je gedachten erover.
Stel dat je denkt: "haha, een tijger, dat kan niet", dan ga je die paniekaanval kunnen afhouden (tot je door hebt dat je niet droomt en hij er ook echt staat :-)).
Maar zie je? Gewoon door anders tegen jezelf te praten kan je hoe je je voelt aanpassen.
Wij kiezen bij vele zaken welke "stempel" we er aan geven. Of we het erg vinden, of niet. Of we er mee inzitten, of niet.
We hebben dikwijls het gevoel dat alles in onze gedachtenwereld zomaar op automatische piloot loopt en dat we er geen controle over hebben, maar dat is niet waar. We hebben op zijn minst steeds de keuze hoe we reageren op alles.
En daar gaat natuurlijk een groot deel van het programma over.
Onze interne dialoog speelt een énorm grote rol bij paniekaanvallen. Je moet er maar eens op letten hoe je dan tegen jezelf praat. Het gaat met woorden en zinnen zijn die zo goed als iedereen angst zouden aanjagen. "Jamaar wat als?" of je denkt aan doemscenario's waarvan je geest zal bepalen dat de kans dat die uitkomen natuurlijk 100% is enzovoort.
Om een paniekaanval te behandelen of te voorkomen laten we het best zo ver niet komen. Hoe vroeger we door hebben dat we best op een vriendelijke manier tegen onszelf praten, hoe beter.
En hoe moeilijk dat ook lijkt, die keuze hebben we écht. We zijn zelf de regisseur van onze gedachten. We kiezen niet wélke gedachten we hebben, maar wel aan welke gedachten we aandacht besteden. Waar richten we onze camera of dus onze aandacht op?
In het begin is dat moeilijk, maar net zoals bij het heffen van een zwaar gewicht kan je daar beter en beter in worden. En in de nieuwsbrief of het online programma geef ik je daar nog heel veel extra tips rond.
Maar dat besef, daar begint het bij. Beseffen dat hoe we tegen onszelf praten een enorm grote impact heeft op onze angst en paniekaanvallen. En dan keuzes maken.
Een goede oefening als behandeling van paniekaanvallen
Een goede oefening om te starten is dat je dit eens noteert. Dus tijdens een paniekaanval neem je pen en papier (je telefoon mag ook, maar pen en papier is nog beter) en je noteert wat je aan het denken bent. Wat voel je? Wat zeggen je gedachten zoal? Geloof je ze? En waarom? Kan het zijn dat ze fout zijn? Schrijf alles op.
Zonder verwachtingen. Deze oefening dient niet om de paniekaanval te laten verdwijnen. Want opnieuw, als we dat wel doen, dan zij we tegen de paniekaanval aan het vechten en dan wordt alles erger. Het feit dat de paniekaanval stopt is niet het doel, maar gewoon een gevolg.
En dan, enkele uren of dagen na de paniekaanval, neem je dat blad er weer eens bij. Je gaat mogelijk verbaasd zijn van wat je toen aan het denken was. Nu er wat tijd overheen ging heb je ook wat afstand kunnen nemen. Nu ga je nog beter zien of die gedachten overdreven waren, of ze gelijk hadden en of je vriendelijker tegen jezelf had kunnen zijn.
Deel 2 van de oefening is dat je dan, achteraf dus, verder noteert hoe je de volgende keer graag zou denken en reageren. En noteer dat ook echt op dat blad. De volgende keer dat je een paniekaanval voelt opkomen neem je het blad er gewoon bij. Het gaat al een klein beetje makkelijker zijn dan om deze keer niet meer zo sterk in de valstrik te trappen en je gedachten zomaar te geloven.
Denk ook aan de afbeelding van de regisseur die je hierboven zag. Jij bent de regisseur. Jij kiest op welke gedachten je je aandacht richt en op welke niet. Dat is echt héél moeilijk in het begin, maar zoals je zal zien kan je daar sterker en sterker in worden.
Ik kijk er naar uit om je te leren hoe je dat nog kan doen. Als je de nieuwsbrief nog niet volgt, dan is dat een ideaal startpunt. Je kan je hieronder inschrijven. Dan starten we er meteen mee.
Wil je meer tips? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief. Daarin leer je bijv. de ingrediënten die een paniekaanval kunnen veroorzaken.
Wil je NOG méér tips? Contacteer me dan om meer info te krijgen over het betalende audio programma dat m'n klanten van thuis uit volgen.