Je voelt een paniekaanval opkomen. Wat moet je dan doen?
- Transcript van de video
Paniekaanval
Een paniekaanval is iets grappig, echt waar, op het moment dat je de paniekaanval voelt, is het helemaal niet grappig natuurlijk. Maar er gebeurt iets grappig in je lichaam. Stel je voor dat je in het bos aan het wandelen bent. En je bent daar gewoon rustig aan het wandelen, pompopom, en plotseling net voor jou zie je een tijger, zo eentje, maar dan een echte, als hij er uitziet zoals de deze is het zeker nogal raar.
Maar stel nu dat er een echte tijger voor jou staat, plotseling zomaar in het bos. Wat gaat er dan gebeuren in je lichaam? Zou het kunnen dat je op dat moment héél snel en zenuwachtig gaat beginnen nadenken? Dat je “Wat als?” gedachten krijgt?
Dat je een snel kloppend hart gaat krijgen, dat je zenuwachtig gaat worden, dat je gaat beginnen zweten, dat je misschien gaat beginnen beven, dat je een gevoel van warmte gaat krijgen, een rood gezicht en dat je gaat beginnen snel te ademen, een soort van hyperventilatie.
Kan dat?
Natuurlijk want je bent bang op dat moment, er staat een tijger voor jou. En dat is dus de vecht of -vlucht reactie die je lichaam lanceert om je klaar te maken om met die tijger te gaan vechten. En dat zou ik niet doen - tenzij als hij er zoals deze uitziet- of om héél hard weg te lopen.Dus eigenlijk is je lichaam al aan het doen alsof je al aan het vechten bent, op voorhand, het maakt je daar volledig klaar voor. Waarschijnlijk ga je op dat moment niet denken "oeeehh mijn hart slaagt hier nogal snel seg, oeh ik ben hier rood aan het worden of ik hoop dat niemand dat ziet" of andere dingen... AH NEE er staat een tijger voor jou.
Dus je gaat niet inzitten met de symptomen die je op dat moment voelt omdat je duidelijk ziet waar je bang van bent, die tijger. En dat is dus een zeer goed mechanisme in je lichaam dat ons vele eeuwen geholpen heeft.
In Middeleeuwen, toen er naar het schijnt nog draken enzo woonden in de bossen dan was je huis of je dorp verlaten levensgevaarlijk.. Als je dan plotseling een ridder met slechte gedachten tegenkwam, ja dan had je dat allemaal nodig om te kunnen overleven. Wanneer er toen een gevaar was dan moesten wij ook vechten, dan moesten wij ook kunnen weglopen.
Nu is dat gelukkig veel minder nodig. We komen niet zomaar beren, tijgers, of ridders tegen...
Maar we hebben dat hele systeem nog altijd om te overleven.
Dat is intelligent van ons lichaam, maar tegelijkertijd ook heel dom.
Het is slim om alles te lanceren om ons leven zo lang mogelijk te gaan rekken maar het is ook dom omdat het telkens we bang worden, ongeacht van wat, dat systeem gaat lanceren. Ook al ben je niet in gevaar.
Als jij aan iets denkt dat mogelijk slecht zou kunnen aflopen, dan kan je bang worden.
Of stel nu dat jij denkt aan iets waar je in de toekomst naar toe moet of iets wat je gaat moeten doen in de toekomst, wat je eigenlijk niet graag doet.
Daar ben je misschien bang van, maar omdat je er bang van bent, ga je dat systeem lanceren in je lichaam en kan je dus al een paniekaanval krijgen of op z’n minst al angstig worden terwijl er helemaal niets aan de hand is.
Het wordt moeilijk om te genieten van waar je bent of het leven in het algemeen, want je geest blijft denken: “euh er staat wél een tijger voor jou he, daar moet je mee inzitten”.Er is dus iets dat je wat angst geeft, je lichaam lanceert de vecht of vluchtreactie en geeft je wat lichte symptomen.
Op dat moment ga je misschien zeggen
"whoohooww wat voel ik hier allemaal, is er iets mis met mij?"
Moest je dat doen dan ga je daar bang van worden.
Daardoor gaat je lichaam denken: "ow er staat niet één tijger voor mij, er staan er twee voor mij, ik ga het nog een beetje harder zetten allemaal. Ik ga nog meer hartkloppingen geven en hyperventilatie enzo. Want het is hier blijkbaar héél gevaarlijk"En op dat moment krijg je dan een vicieuze cirkel en een volledige paniekaanval. Redelijk grappig dus want uiteindelijk ben jij het die hem per ongeluk volledig aan het oproepen is.
De oplossing om geen paniekaanvallen meer te hebben, ligt op verschillende fronten. Eén van de oplossingen is dat je tegen jezelf vertelt wat er op dat moment aan het gebeuren is, daardoor ga je al rustiger kunnen worden.
En in het zestappenplan dat ik in het audioprogramma heb bijvoorbeeld, gaan we zes stappen gaan doorlopen waarbij die er telkens voor gaan zorgen dat je tegen jezelf praat tijdens die paniekaanval, op een speciale manier, want dat is de sleutel tot succes.
Als jij jezelf kan kalmeren door de dingen die je denkt dan gaat heel je lichaam ook kalmeren. Als jij het tegenovergestelde doet, wat je waarschijnlijk nu nog doet, als jij denkt "oei oei wat is dat hier allemaal" dan zeg je de verkeerde zaken en ga je jezelf en je lichaam alleen maar banger maken.Ik heb hier op de website nog een paar artikelen staan. Onder de video kan je nog een paar dingen lezen over paniekaanvallen. Er is een gratis nieuwsbrief met veel tips in. Als je het programma nog niet volgt, bekijk ook eens wat het programma inhoudt, dat moet je alleen volgen als paniekaanvallen of angst je leven echt limiteren, het programma is de krachtigste hulp die ik heb. Ik hoop alleszins dat je veel hebt aan alles wat je hier kan vinden. Veel succes.
Een Paniekaanval voelt raar aan. Je krijgt verschillende symptomen in je lichaam (hartkloppingen, duizelingen, misselijkheid,...) en mogelijk word je daar bang van.
Maar je kan er dus iets aan doen.
Kies hieronder waar je meer over wil lezen:
Waarom krijg je een paniekaanval?
Dit is een vraag die ik regelmatig van m'n klanten te horen krijg: "Geert, waarom krijg ik dan paniekaanvallen?" Een nog betere vraag is: "Hoe kan ik een paniekaanval voorkomen?". Dat gaat gelukkig ook. Maar laten we eerst nagaan wat er gebeurt.
Een paniekaanval is één van de vele verdedigingsreacties van ons lichaam. Kort gezegd maakt je lichaam zich dan klaar om te vechten of te vluchten, door één of ander gevaar. Handig als je pas een wolf of een tijger tegenkwam, iets minder handig wanneer je al die gevoelens van een paniekaanval krijgt tijdens een gesprek met iemand, tijdens een vergadering, op restaurant, in de wagen, wanneer je alleen bent, noem maar op.
Wat er dan gebeurt is dat je bang kan worden van de symptomen van de paniekaanval zelf. Je hebt waarschijnlijk geen idee waarom je al die dingen voelt, en de 'angst voor de angst' kan beginnen.
Het is net omdat je bang bent van wat je allemaal voelt en mogelijk denkt, dat je steeds een laagje extra angst toevoegt, tot je tot bij de paniekaanval uit komt.
Ik was hier vroeger erg goed in, zoals je in mijn verhaal kan zien.
De vraag blijft, vanwaar kwamen die oorspronkelijke gevoelens dan? Wel, er zijn vele mogelijke oorzaken van een paniekaanval.
Maar het allerbelangrijkste is dat je er op dat moment voor kiest om geen paniekaanval te krijgen.
Dat doe je door de manier waarop je tegen jezelf praat. Als je "oh neen, wat is er aan de hand?" of "waarom hier, waarom nu?" of andere "wat als?" gedachten krijgt, dan ga je de paniekaanval zo vergroten. En dat is niet de bedoeling.
Probeer jezelf te kalmeren, door bijv. tegen jezelf te praten zoals je tegen een vriend zou praten die, net naast jou, plots een paniekaanval of angstaanval krijgt.
Wil je meer tips? Dan stel ik voor dat je met m'n nieuwsbrief start via deze link. Ik heb ook betalende hulp, maar de nieuwsbrief is de ideale plaats om enkele van m'n technieken tegen paniekaanvallen volledig vrijblijvend te testen.
Je kan je hieronder inschrijven.
Wil je meer tips? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief. Daarin leer je bijv. de ingrediënten die een paniekaanval kunnen veroorzaken.
Wil je NOG méér tips? Contacteer me dan om meer info te krijgen over het betalende audio programma dat m'n klanten van thuis uit volgen.